ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Αναζήτηση:

Εγκαίνια της έκθεσης «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny» (Αθήνα, 28 Απριλίου 2014)

Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny».

Το Βυζαντινό Μουσείο γιορτάζει το 2014 τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων με μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, συνεργάζεται με το Μουσείο Cluny στο Παρίσι, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Γαλλίας, αφιερωμένο στη μεσαιωνική εποχή, και ξεκινά κύκλο εκθέσεων με τον γενικό τίτλο «Βυζάντιο και Δυτικός
Μεσαίωνας». Σκοπός είναι η εκ παραλλήλου παρουσίαση και σύγκριση καλλιτεχνικών, θεολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προτύπων Δύσης και Ανατολής κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014», κεντρικό πολύτιμο έκθεμα αποτελεί μια λίθινη φορητή αγία Τράπεζα δυτικής τέχνης που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και προέρχεται από το Μουσείο του Cluny.

Συνημμένα αρχεία

Εγκαίνια έκθεσης " Αρχιτεκτονικά γλυπτά από την ανασκαφική έρευνα στον Δρυμό Βόνιτσας" (Ναύπακτος, 30 Απριλίου 2014)

Η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα : " Αρχιτεκτονικά γλυπτά από την ανασκαφική έρευνα στον Δρυμό Βόνιτσας" . Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 30 Απριλίου 2014 στις 8.00μμ στο Φετιχιέ Τζαμί στο Λιμάνι Ναυπάκτου.

Ξεναγήσεις ενηλίκων στην έκθεση "Εκ Θεσσαλονίκης Φως" (Θεσσαλονίκη, έως 4 Μαΐου 2014)

Ξεναγήσεις ενηλίκων με δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως» από τους αρχαιολόγους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 20 χρόνων από την πρώτη φορά που το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και τιμά τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Ημέρες & ώρες ξεναγήσεων: Τετάρτη 10 π.μ. και 11 π.μ. & Πέμπτη 11 π.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μιχαλοπούλου, καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. τηλ. 2313 306 403.

Διάρκεια έκθεσης: 31.1.2014 – 4.05.2014   

Προβολές από την έκθεση βυζαντινής τέχνης "Heaven & Earth" (Θεσσαλονίκη, Ιαν-Μαρτ 2014)

To Moυσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει σε ειδικές προβολές τις δυο ολιγόλεπτες ταινίες, οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση βυζαντινής τέχνης "Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές" που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον και του Μουσείου Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες. Τα 170 αντικείμενα εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης, 15 εκ των οποίων προερχόμενα από τη συλλογή του ΜΒΠ, θα βρίσκονται στη Ουάσιγκτον έως το Μάρτιο, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2014 η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Γκετί.

 

Οι δυο ταινίες αποτελούν παραγωγές της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον και παραχωρήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ταινία συνολικής διάρκειας 6 λεπτών έχει τίτλο "Περιήγηση στην έκθεση Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές". Η δεύτερη ταινία, διάρκειας 12 λεπτών, έχει τίτλο "Πέντε βυζαντινές εκκλησίες" και αποτελεί τη σύντομη ταινία που προβάλλεται στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, παρουσιάζοντας το εσωτερικό πέντε σημαντικών βυζαντινών εκκλησιών της Ελλάδας.

 

Χώρος προβολών

Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη", από τις 11.30 έως τις 14.30

Ημέρες προβολών

"Περιήγηση στην έκθεση Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές": 2/2, 2/3 

"Πέντε βυζαντινές εκκλησίες": 19/1, 15/2, 23/3

 

Έκθεση "Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας" (Αθήνα, 15 Ιαν- 30 Σεπτ 2014)

Επισυνάπτεται η πρόσκληση για τα εγκαίνια της έκθεσης "Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας", που θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 15 Ιανουαρίου.

Συνημμένα αρχεία

Έκθεση "Η Τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει" (Θεσσαλονίκη,19 Οκτ 2013- 19 Ιαν 2014)

 
 
 To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου
ο Δήμος Μόρφου
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης
"Η Τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει"
την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 13.00
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει
η ΑΘΠ o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

 

Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν

ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ελλάδος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

και ο Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος  

Διάρκεια έκθεσης: 19.10.2013 - 19.01.2014
 

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

Συνημμένα αρχεία

Έκθεση "Εικόνες Κρητικής Σχολής στην Ήπειρο" (Ιωάννινα, 2 Οκτ- 31 Δεκ 2013)

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη της περιοδικής έκθεσης «Εικόνες Κρητικής Σχολής στην Ήπειρο».  Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες Κρητών και ανώνυμων ζωγράφων από εκκλησίες, μοναστήρια και μουσεία της Ηπείρου, οι οποίες συγκεντρώνονται για πρώτη φορά, με κριτήριο την ένταξή τους ή τις επιρροές που φέρουν από την επονομαζόμενη «Κρητική Σχολή». Η ζωγραφική της Κρητικής Σχολής αναπτύχθηκε στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη από τον 15ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από την όσμωση στοιχείων από την υστεροβυζαντινή παράδοση και τα παράλληλα δυτικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Αν και έργα μνημειακής ζωγραφικής της Κρητικής Σχολής δεν έχουν εντοπιστεί στην Ήπειρο, η κυκλοφορία κρητικών εικόνων στην περιοχή αναδεικνύει την επιρροή που άσκησαν στη διαμόρφωση της εντόπιας μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Η έκθεση περιλαμβάνεται στις δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.


Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 2 Οκτωβρίου-31 Δεκεμβρίου 2013

Τόπος έκθεσης: Κάστρο Ιωαννίνων, Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων

Ώρες έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-17.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνημμένα αρχεία

Έκθεση “Heaven & Earth” στην Ουάσιγκτον | Exhibition “Heaven & Earth”, Washington, D.C

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού διοργανώνει μία μεγάλη βυζαντινή έκθεση με τίτλο 
 
 
η οποία θα παρουσιαστεί στη National Gallery of Art, Ουάσιγκτον από τις 6 Οκτωβρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2014.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό διεθνές γεγονός, που μας τιμά ιδιαίτερα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πλαισιώσουν το άνοιγμα της έκθεσης.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:00, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ. Δημήτριος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας της Ουάσιγκτον, και την ίδια μέρα και ώρα 14:00, στο μεγάλο αμφιθέατρο της National Gallery of Art θα πραγματοποιηθούν οι εναρκτήριες διαλέξεις της έκθεσης. Θα μιλήσουν η Δρ. Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
 
Την έκθεση συνοδεύουν δύο ξεχωριστές εκδόσεις:

Αναστασία Δρανδάκη, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή και Αναστασία Τούρτα (επιμ.),
Heaven & Earth. Art of Byzantium from Greek Collections
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013

Ευγενία Αλμπάνη και Ευγενία Χαλκιά (επιμ.),
Heaven & Earth. Cities and Countryside in the Byzantine Greece
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και  Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
       ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ: www.benaki.gr/support & σε όλα τα κτήρια του Μουσείου      
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας
106 74 Αθήνα
Τ +30 210 3671000
+30 210 3671063
benaki@benaki.gr

 

Έκθεση "Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής. Βόρειο Αιγαίο- Μαύρη Θάλασσα- Κασπία Θάλασσα" (Θεσσαλονίκη)

Επισυνάπτεται η πρόσκληση για τα εγκαίνια της έκθεσης «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής. Βόρειο Αιγαίο- Μαύρη Θάλασσα- Κασπία Θάλασσα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη) το Σαββάτο 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 19.00.

Έκθεση "Αποτυπώματα: Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε σχέδια και φωτογραφίες της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (1888-1910)

Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών σε συνεργασία με την Βρετανική Σχολή Αθηνών διοργανώνει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης έκθεση παλαιών φωτογραφιών και σχεδίων  των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες :  http://www.kbe.auth.gr/Leaflet.pdf

Εγκαίνια : 5 Δεκεμβρίου 2012, 19:00 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Συνημμένα αρχεία