Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» από τις 18 Μαΐου έως τις 10 Οκτωβρίου 2018.

Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλο σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του 300 -1000 μ.Χ., μια περίοδο που κλυδωνίζεται από μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές. Διαρθρώνεται μέσα από έξι θεματικές ενότητες: Μετάβαση, η Πνευματική ζωή, Πολεμικές συγκρούσεις στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (4ος – 10ος αιώνας), το Εμπόριο, τα εγκόσμια και η Θρησκευτική λατρεία.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος CEMEC: Connecting Early Medieval European Collections, με συντονιστή το  Allard Pierson Museum και το Πανεπιστημίο του Άμστερνταμ και βασικός του στόχος είναι η ανάδειξη με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας των ευρωπαϊκών μουσειακών συλλογών που χρονολογούνται στον μεσαίωνα.

http://www.byzantinemuseum.gr/el/temporary_exhibitions/